Érdekességek

Méhek nélkül nem lenne élet a Földön, táplálékunk 70-80%-a a méhek megporzásától függ. A méheknek nagyjából négymillió virágot kell meglátogatniuk egyetlen kg méz előállításához.

⇒ Ehhez mintegy 170.000 km-t kell repülniük.

⇒ A méhcsaládok pedáns társadalmi rendben élnek. Az anyakirálynő alatt a dolgozók között vannak többek között őrök, dajkák, építők, gyűjtők, felderítők.

⇒ Előfordul, hogy a rettegett ellenség, az atka megtámadja őket. A megfertőzött dolgozó méhek mintegy fele nem tér vissza a kaptárba többé, hogy ne fertőzze meg a családját.

⇒ Akár 5 km-re is elrepülnek az otthonuktól, hogy mézet gyűjtsenek. Testsúlyuk ¾-ét képesek virágpor formájában magukkal cipelni.

⇒ Egy kör alatt minimum 100 virágot látogat meg egy méh.

⇒ A feronomok mellett tudnak tánccal és „sírással” is kommunikálni.

⇒ A méz az egyetlen étel, mely az emberi élet fenntartásához szükséges 24 féle ásványi anyagból 22-t tartalmaz.

⇒ A légmentesen lezárt méznek nincsen szavatossági ideje, tiszta állapotában sosem romlik meg, még több ezer éves leletek is elfogyaszthatók (Tutanhamon sírjában találtak ehető mézet).

⇒ 40 fok fölött a benne lévő enzimek elveszítik jótékony hatásukat (ezáltal a méz emésztésre gyakorolt jó hatását), a többi jótékony hatóanyag azonban továbbra is megmarad. A legjobb melegítés nélkül fogyasztani tehát, de melegítve is sokkal jobb választás, mint a cukor.

⇒ A kristályos méz semmit sem veszít tápanyag értékéből, fogyasszuk bátran.

⇒ A virágpor növeli a méz vitamintartalmát, a propolisz fokozza fertőtlenítő és regeneráló képességét. Elegyítsük őket bátran mézzel.

⇒ A méz önmagában nem felelős fogszuvasodásért, hiszen baktériumölő, fertőtlenítő. Ha viszont pl. kenyérre kenjük, az étel könnyen a fogunk közé ragad, s ez már vezethet fogszuvasodáshoz.

⇒ Hormonjai óvják a vesét és a májat, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját. Jó hatással van a szívverésre és a vérkeringésre, sőt, a legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása van.

⇒ Ha zavar a kristályos állapot, 30-35 fokos vízfürdőbe állítva az üveget újra folyékony mézet nyerhetünk.

⇒ Fontos tudni, hogy nem azért lesz egy méz kristályos, mert hamisítvány. A kristályosodás mértékét a mézben lévő szőlő- és gyümölcscukor aránya határozza meg: a magas szőlőcukor tartalom gyorsítja (pl: repce-, napraforgóméz), míg a magas gyümölcscukor tartalom (pl: akác-, selyemfűméz) lassítja ezt a folyamatot.

⇒ A méz cukortartalma nem alakul zsírrá, nagy részét az izmaink azonnal felhasználják, ezért jól enyhíti az izomfájdalmat; a fennmaradó rész a májban glikogénként raktározódik.

⇒ Sebek, gyulladások gyógyításakor baktériumölő, fertőtlenítő hatása kerül előtérbe.